Сред немалко медицински лица има много голяма опозиция на ваксините. Ти

...
Сред немалко медицински лица има много голяма опозиция на ваксините. Ти
Коментари Харесай

Медиатор: Убеждавам човек да се ваксинира, личният лекар го връща |

Сред немалко медицински лица има доста огромна съпротива на имунизациите. Ти убеждаваш един човек да се имунизира, тъй като единствено по този начин ще се защищити, и, когато той взема решение, персоналният доктор споделя " няма потребност ".

Това показа Захари Атанасов от Националната мрежа на здравните посредници, един от поканените да участва в Обществен съвет за разработване на идея за имунизационна акция против COVID-19.

Инициативата е служебния екип на здравното министерство и в нея се включиха представители на етнически и религиозни общности, психолози, публицисти, пациентски организации и известни лица от шоу бизнеса.

Атанасов показа още, че постоянно здравните мадиатори стават жертва на експанзия в опита си да убедят ромите да се ваксинират против ковид. Според него тайните теории се популяризират доста съществено измежду общността и една от аргументите е, че медицинските експерти не дават персонален образец. 

" Започнаха да се имунизират значително хора, към 10% от ромската общественост е имунизирана, само че какъв брой медицински лица се имунизираха – към 20%, което е ужасно, дано първо медицинските експерти да дадат персонален образец, те бяха първите колебаещи ", уточни посредникът.

Председателят на Националната мрежа на здравните посредници проф. Ивайло Търнев показа, че към 240 посредници работят на терен в 28-те области в страната и се сблъскват с много провокации в общността, свързани с спорните послания от специалисти и медицински личен състав.

" От друга страна, в някои църкви имунизациите се дефинират като " дяволска работа ".  За съжаление, някои персонални лекари са срещу имунизациите, даже в клиниката, в която работя, има такива сътрудници. Трябва да стартираме да приказваме на един език, акцията е доста незадоволителна, няма информационна тактика, към момента хората с хронични заболявания не са наясно дали могат да се имунизират ", уточни неврологът.

Съветникът на министър Кацаров проф. Мира Кожухарова прикани за по-голяма социална поддръжка и акцентира, че приоритет би трябвало да бъде имунизацията на възрастните и хронично болните.

" Близо 1 милион и 800 хиляди души в страната са получили ваксина, което е доста малко, по тази причина сме поканили представители на разнообразни публични групи. Освен имунизацията, няма друго средство за противопоставяне на епидемията. Ако не успеем с имунизацията, през септември и октомври ни чака сериозна вълна ", акцентира някогашният ръководител на Националния имунизационен щаб и член на Обществения съвет проф. Красимир Гигов.

Готовност да подкрепят имунизационната акция показаха и представители на другите религиозни общности . Направи усещане отсъствието на духовниците от Българската православна черква.

" Католическата черква съблюдава прецизно предписанията. Папа Франциск предизвиква имунизирането, моли за имунизация на бедните, на клошарите. Всички искащи свещеници и монахини се имунизираха, дадоха персонален образец, за нас няма спънки от богословско естество, съобщи отец Петко Вълов, основен секретар на Католическата епископска конференция в България.

" За нас е най-важно запазването на здравето и живота на вярващите. Главният мюфтия и ръководството бяха едни от първите имунизирани, с цел да поощрим мюсюлманската общественост. Тя не е скептично настроена против имунизирането, само че може би липсата на интензивна акция и недостигането до отдалечените места затруднява имунизацията на хората ни. Ние сме 1 млн. и 200 000 хиляди мъчно могат да се обзет всички за малко време, но част от мюфтиите и имамите са имунизирани. Готови сме да работим и със здравните посредници, имамите също ще се включат ", сподели Джелал Фаик, основен секретар на Мюсюлманското вероизповедание в България.

Д-р Румен Бояджиев от Обединени евангелски църкви  посочи, че още през март 2020 година те са излезли с призив-обръщение към протестантската общественост. Според него това е добър опит за постигане до доста хора в страната. По думите му и духовните водачи са оказали " позитивно въздействие ".

Д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България " Шалом " заяви, че 70% от еврейската общественост е имунизирана с две дози. Той обаче акцентира, че част от лекарите са срещу имунизациите против COVID-19 и прикани БЛС да се включи по-активно в промотирането на имунизацията измежду здравните служащи. Д-р Оскар съобщи подготвеност общността да оказва помощ посредством структурите си в страната.

Антраник Шакариян, ръководител на Епархийски съвет на Арменска апостолическа православна Света черква в България, уточни, че арменските църкви са спазвали строго наложените противоепидемични марки, само че призна, че огромна част от хората се двоумят да се имунизират: 

" Аз съм изкарал коронавирус, само че не разбрах да се имунизирам ли, да изчакам ли и по кое време да го върша, според мен е значимо на първо време хората, които не са преболедували, да се имунизират. Има потребност от повече информация ", акцентира духовникът.

Нана Гладуиш от Фондация " 1 от 8 ", подчертава върху потребността от повече интензивност от страна на персоналните лекари и експертите по онкологични болести, с цел да бъдат убеждавани пациентите да се имунизират, че имунизацията няма да им навреди. Според нея общопрактикуващите лекари би трябвало да бъдат по-активни и да се обаждат на хората записани в листите им.

Директорът на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев направи няколко оферти:

" Ще предложа на сътрудниците да освободим достъпа до цялата информация, обвързвана с имунизацията, с цел да могат да се възползват медиите, които не могат да заплащат за абонамент, само че ние не можем да спрем сигналите от международните организации, които също са спорни. Може би ще е потребна информацията от българите по света – какво се случва на други места. Медиите са в мъчно състояние, рекламният пазар се сви, районните медии са в колапс. Трябва да се откри модел за подпомагането им, помощ за разпространяването им ", акцентира Вълчев. Според него е значимо да се подчертае общественият резултат от имунизациите - опцията да се пътува и поддържа връзка свободно.

Ирина Недева от БНР посочи потребността от тренинги за публицистите, с цел да знаят по какъв начин да четат и сервират научна информация. Тя акцентира, че страната ни е самобитен хъб за разпространяване на подправени вести, неслучайно антиваксърството е толкоз публикувано у нас.

" Вярвам на науката, не мога да давам препоръки, само че имунизациите ще ни изведат от пандемията. Нашите зали бяха на половина празни. Като артисти се срещаме с доста хора, заобиколен съм от възрастни, по тази причина се имунизирах. Дойдох сам, никого не съставлявам. Ако мога да дам образец на някого, ще бъда благополучен ", сподели артистът Краси Радков , който също беше измежду поканените.

Проф. Карабельова от СУ акцентира, че е значимо да се адресира акцията и към младежите - възпитаници и студенти, с цел да има присъствена образователна година през есента. Според нея би трябвало да се работи бързо за създаване на тактика за имунизационната акция, тъй като времето ни притиска - да се проучат страховете, настройките и на тази база да се работи.

" Липсата на БПЦ е безпределно жалка ", сподели в емоционално изказване оперната певица Александрина Пендачанска . Според нея медицинските лица не са задоволително дейни, само че всеки може да убеди най-малко още 1-2 души да се имунизират, както е направила с дъщерите и татко си.

" Да не атакуваме персоналните лекари, болшинството не са настроени против имунизациите. Около 70% от имунизациите са сложени от общопрактикуващите лекари ", акцентира здравният министър Стойчо Кацаров . Той съобщи, че
в началото на другата седмица ще бъде показан проект за противопоставяне на бъдеща епидемиологична вълна .

" Това, което ни сплотява в този Обществен съвет, е задача, а не административна задача. Чух доста забавни оферти, за някои от тях ще потърся и съдействието на сътрудниците си от Министерския съвет ", заключи в края на срещата Кацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР